Muziekgenre

Het Utrechts Byzantijns Koor geeft regelmatig concerten waarin een beeld wordt gegeven van de Oekraïense religieuze en profane zangcultuur.
Wie de muziek van het UBK hoort, zal hierin gevoelens van vreugde, liefde, angst, smart en twijfel ontdekken. Met andere woorden: het leven. De Oekraïense cultuur kent dan ook een rijke schat aan volksliedjes, klassieke liederen, epische ballades (duma’s), dansliedjes enz. Veel van de Oekraïense liederen vinden hun oorsprong in de vóór-Christelijke tijd. Culturele invloeden van Oost en West hebben hierop merkbaar een stempel gedrukt en veel liederen werden door componisten als Beethoven, Tsjaikowsky en anderen in hun instrumentale composities en opera’s verwerkt.
Het UBK treedt tijdens concerten op in originele Oekraïense kledij en de voornamelijk Nederlandse zangers en hun dirigent beijveren zich om de Oekraïense zangcultuur te verspreiden. Het repertoire kent daarom naast religieuze ook profane liederen. Bekend zijn de kozakkendans- en minneliederen.
Naast concerten zingt het UBK, in samenwerking met de Katholieke Vereniging voor Oecumene, liturgieën in de Slavisch-Byzantijnse ritus. Dit ter bevordering van de groeiende gemeenschapszin tussen Christenen van Oost en West.

P1100783 2