Oekraïense Lente

Stelt u zich eens voor de gast te kunnen zijn bij een of twee prachtige hedendaagse benefietconcerten te Den Bosch en Utrecht waarbij de klanken van zowel het Utrechts Byzantijns Koor en Het Lysenko Koor uit Nieuwegein u zullen meenemen naar de ontluikende natuur in het Oekraiense landschap. Uit dit land 3 jonge Oekraïense studenten: Solomiia Dyriv, Yevheniia Mazur en Arsen Torhorvetsky, toekomstige musici van de Dr. Antonowicz muziekschool in Dolyna. ( West Oekraïne). Als winnaars van een concours zijn zij uit de bus gekomen en uitgenodigd om deel te nemen aan twee concerten in Nederland met koren vanuit hun eigen traditie en die van hun voorouders.

Dr. Antonowicz, musicus, componist uit Dolyna, gepromoveerd in de muziekwetenschappen te Utrecht, richtte in 1951 het Utrechts Byzantijns Koor op met seminaristen uit Oekraïne. Zij zongen zowel liturgische als profane liederen in erediensten en concerten , in kerken en op allerlei locaties binnen en ver buiten Europa. De zang is Kerkslavisch met een Oekraïense uitspraak. Anno 2019 bestaat het koor louter uit Nederlandse mannelijke zangers.

Meer dan twintig jaar geleden stond Dr. Antonowicz ook aan de wieg van Het Lysenko Koor, samen met Paul Hakkennes. Dit koor komt voort een een projectkoor bestaande uit mannen en vrouwen die zich met name in de Oekraïense zangcultuur hebben gespecialiseerd en binnen die cultuur ook in het land Oekraïne bekendheid genieten.

Het Utrechts Byzantijns Koor zal u met name meenemen in de mystieke wereld van wierook en kaarslicht waarbij de diepe bassen en baritons de grond doen trillen en de welluidende tenoren de gewelven wel bijna lijken te raken. Maar ook stoere kozakken liederen van mannen die op zoek zijn naar hun huis of lief.

De drie jonge muziekstudenten presenteren u Oekraïne anno 2019. De toekomst van het land vervat in drie zangers, twee meisjes en een jongen die u zullen verbazen en ontroeren. Een muzikale reis naar een betere toekomst met een brede blik op de vrijheid, de blijdschap, de onbezonnenheid die kinderen zo typeert.

Het Lysenko Koor zal u op een vrolijke wijze kennis laten maken met de variatie die de Oekraïense liedcultuur rijk is. De mooie natuur, de chemie tussen verliefde jongens en meisjes tegen de achtergrond van een volk dat zich door de eeuwen heen staande heeft gehouden onder de diverse overheersers.

Het zal een betoverende avond worden waarbij alle indrukken nog eens in een bijzonder slotlied samen komen.

Met het kopen van een entreebewijs ( bij de ingangen van de kerken of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) van € 15,- verzekert u zich niet alleen van een bijzondere avond maar steunt u via de koren ook financieel de ontwikkeling van de kinderen en hun talenten in hun moederland.

Kom dus naar een van de benefietconcerten of naar allebei. Neem vooral uw familie, vrienden en kennissen mee!

Meer over de koren treft u op:

www.utrechtsbyzantijnskoor.nl

www.lysenko.nl