Over ons

Het Utrechts Byzantijns Koor is inmiddels meer dan 65 jaar "jong" en is dus nog springlevend! Zowel in het binnen- als buitenland worden liturgieën en concerten verzorgd. Het Utrechts Byzantijns Koor geeft regelmatig concerten waarin een beeld wordt gegeven van de Oekraïense religieuze en profane zangcultuur.

Wie de muziek van het UBK beluistert, zal hierin gevoelens van vreugde, liefde, angst, smart en twijfel ontdekken. Met andere woorden: het leven. De Oekraïense cultuur kent dan ook een rijke schat aan volksliedjes, klassieke liederen, epische ballades (duma's), dansliedjes enz. Veel van de Oekraïense liederen vinden hun oorsprong in de vóór-Christelijke tijd. Culturele invloeden van Oost en West hebben hierop merkbaar een stempel gedrukt en veel liederen werden door componisten als Beethoven, Tsjaikowsky en anderen in hun instrumentale composities en opera's verwerkt.

P1100834 2

Artikel 2 uit onze statuten:

1. Het doel van de vereniging is:

om God te eren en tot stichting van gelovigen en koorleden en ter bevordering van de groeiende gemeenschap tussen christenen van Oost en West, door onder liturgische verantwoording van de Katholieke Vereniging voor de Oecumene, diverse keren per jaar de gezangen in de liturgie van de Heilige Johannes Chrysostomus en Basilius de Grote volgens de Byzantijnse ritus in Nederland en aangrenzende landen te verzorgen en daarnaast ook onder eigen verantwoording in Nederland en aangrenzende landen.

het onder eigen verantwoording, tijdens concerten, middels het zingen van Slavisch Byzantijnse gezangen en Oekraïense profane gezangen, de Oekraïense zangcultuur te verspreiden.

2. Zij tracht dit doel onder meer te bereiken door het in binnen- en buitenland uitvoeren van liturgieën en concerten of andere formats.

Het UBK treedt tijdens concerten op in originele Oekraïense kledij en de uitsluitend Nederlandse zangers en dirigent(en) beijveren zich om de Oekraïense zangcultuur te verspreiden. Het repertoire kent daarom naast religieuze ook profane liederen. Bekend zijn de kozakken- en minneliederen. Naast concerten zingt het UBK, in samenwerking met de Katholieke Vereniging voor Oecumene, liturgieën in de Slavisch-Byzantijnse ritus. Dit ter bevordering van de groeiende gemeenschapszin tussen Christenen van Oost en West.

Ook heeft het UBK, als Katholiek koor, uiteraard een speciale band met Rome. Reeds enkele malen in de recente geschiedenis bezochten de Utrechtse Byzantijnse zangers de Eeuwige Stad en waren al voor de derde maal te gast in de kerk van de Friezen!

Hieronder de officiële liturgie erkenning, met de brief van Kardinaal Leonardo Sandri vanuit het Vaticaan in Rome.

BRIEF-CARD-LEONARDO-SANDRI

Brief-Vaticaan-vertaling