Vriend UBK overleden aan Covid

NL/EN
Heden bereikte ons het bericht dat Volodymyr Harazd, oud burgemeester van de geboorteplaats van onze oprichter, Dolyna , West Oekraine, betrokken steunpilaar van de Dr Antonowycz muziekschool, een groot mens met een warm hart, een bijzondere vriend van het Utrechts Byzantijns Koor aan de gevolgen van Covid is overleden. Ons koor verliest in hem een zeer gewaardeerde Oekraïner die stond voor de toekomst van zijn stad, zijn land en de aansluiting bij Europa.
Onze condoleances gaan uit naar zijn vrouw, kinderen, familie, naaste collega's en naar het bestuur, dirigente en zangers van het Lysenko koor uit Nieuwegein met wie hij veel heeft samengewerkt en opgebouwd .
Namens het bestuur , dirigente en leden van het Utrechts Byzantijns Koor,
Eric van Grieken, Voorzitter
------- EN
Today we received the news that Volodymyr Harazd passed away caused by Covid. He was until recently, the mayor of Dolyna, West Ukraine, birthplace of our founder, involved supporter of the Dr Antonowycz music school, a great person with a warm heart, a special friend of the Utrecht Byzantine Choir. Our choir loses in him a highly esteemed Ukrainian who stood for the future of his city, his country and the connection with Europe.
Our condolences go out to his wife, children, family, co-workers and to the board, conductor and singers of the Lysenko choir from Nieuwegein with whom he has worked and built up a lot.
On behalf of the board, conductor and members of the Utrecht Byzantine Choir,
Eric van Grieken, chairman

Verhuizing naar Maarssen

Ons koor heeft vanaf 1 Juli 2019, de Heilig Hartkerk in Maarsen gekozen als nieuwe standplaats. Breedstraat 3 3603 BA Maarssen

Impressario Luciw overleden

Onze impressario van het eerste uur Volodymyr Luciw is op 7 september 2019 in Londen overleden. Hij bracht ons koor, het grootste deel van ons bestaan, over de hele wereld.

Volodymir Luciv was een persoonlijke vriend van onze dirigent en oprichter, dr Myroslav Antonowycz en heeft heel betekent voor het UBK, met name gedurende de eerste decennia in de jaren vijftig tot zeventig, maar ook daarna. Op 11 januari 1996 werd hij tot Erelid van het UBK benoemd.
 
Hij was niet alleen een begenadigd zanger en Bandura-speler, maar heeft als impresario vele internationale optredens door het UBK, en sinds haar oprichting in 1996 ook het Lysenko Koor, verzorgd. Samen met Antonowycz hield hij de Oekraïense muziek en cultuur en de Grieks-Katholieke eredienst en andere tradities in leven gedurende lange jaren van bezetting van hun moederland.  Het UBK is trots en dankbaar dat wij in deze tradities hebben mogen delen en dat nog steeds doen!
 
Enige weken voor zijn overlijden, werd Volodymir Luciv nog bezocht door een kleine delegatie van beide koren.
Wij hebben in hem onze grootste vriend verloren. Moge hij rusten in vrede.

Вічна пам'ять

UBK en Luciv en Kondracki2

 

Oekraïense Lente

Stelt u zich eens voor de gast te kunnen zijn bij een of twee prachtige hedendaagse benefietconcerten te Den Bosch en Utrecht waarbij de klanken van zowel het Utrechts Byzantijns Koor en Het Lysenko Koor uit Nieuwegein u zullen meenemen naar de ontluikende natuur in het Oekraiense landschap. Uit dit land 3 jonge Oekraïense studenten: Solomiia Dyriv, Yevheniia Mazur en Arsen Torhorvetsky, toekomstige musici van de Dr. Antonowicz muziekschool in Dolyna. ( West Oekraïne). Als winnaars van een concours zijn zij uit de bus gekomen en uitgenodigd om deel te nemen aan twee concerten in Nederland met koren vanuit hun eigen traditie en die van hun voorouders.

Dr. Antonowicz, musicus, componist uit Dolyna, gepromoveerd in de muziekwetenschappen te Utrecht, richtte in 1951 het Utrechts Byzantijns Koor op met seminaristen uit Oekraïne. Zij zongen zowel liturgische als profane liederen in erediensten en concerten , in kerken en op allerlei locaties binnen en ver buiten Europa. De zang is Kerkslavisch met een Oekraïense uitspraak. Anno 2019 bestaat het koor louter uit Nederlandse mannelijke zangers.

Meer dan twintig jaar geleden stond Dr. Antonowicz ook aan de wieg van Het Lysenko Koor, samen met Paul Hakkennes. Dit koor komt voort een een projectkoor bestaande uit mannen en vrouwen die zich met name in de Oekraïense zangcultuur hebben gespecialiseerd en binnen die cultuur ook in het land Oekraïne bekendheid genieten.

Het Utrechts Byzantijns Koor zal u met name meenemen in de mystieke wereld van wierook en kaarslicht waarbij de diepe bassen en baritons de grond doen trillen en de welluidende tenoren de gewelven wel bijna lijken te raken. Maar ook stoere kozakken liederen van mannen die op zoek zijn naar hun huis of lief.

De drie jonge muziekstudenten presenteren u Oekraïne anno 2019. De toekomst van het land vervat in drie zangers, twee meisjes en een jongen die u zullen verbazen en ontroeren. Een muzikale reis naar een betere toekomst met een brede blik op de vrijheid, de blijdschap, de onbezonnenheid die kinderen zo typeert.

Het Lysenko Koor zal u op een vrolijke wijze kennis laten maken met de variatie die de Oekraïense liedcultuur rijk is. De mooie natuur, de chemie tussen verliefde jongens en meisjes tegen de achtergrond van een volk dat zich door de eeuwen heen staande heeft gehouden onder de diverse overheersers.

Het zal een betoverende avond worden waarbij alle indrukken nog eens in een bijzonder slotlied samen komen.

Met het kopen van een entreebewijs ( bij de ingangen van de kerken of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ) van € 15,- verzekert u zich niet alleen van een bijzondere avond maar steunt u via de koren ook financieel de ontwikkeling van de kinderen en hun talenten in hun moederland.

Kom dus naar een van de benefietconcerten of naar allebei. Neem vooral uw familie, vrienden en kennissen mee!

Meer over de koren treft u op:

www.utrechtsbyzantijnskoor.nl

www.lysenko.nl